facebook_page_plugin

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium életében, mindennapjaiban adódnak olyan események, melyek meghatározzák a tanítványok életét és a pedagógusok munkáját.
Minden évben, hagyományőrzés céljául és a szakmai gyakorlat részeként olyan előadásokon, balettversenyeken vesznek részt a növendékek, amelyek nemzetközi, országos vagy iskolai szinten zajlanak.
A táncszakma oktatását digitálisan végezni minden résztvevő számára nagy kihívásnak és felelőségteljes feladatnak bizonyult. Iskolánk táncpedagógusai és összes növendéke felvették a karantén által dobott kesztyűt és nekiálltak dolgozni.

Segítségünkre volt a Táncpedagógusok Országos Szövetségének nagy ötlete, megszervezni az Online Szólótánc Versenyt. Amikor megismerkedtünk a verseny feltételeivel, egy pillanatig sem gondolkodtunk. Több korosztály kategóriában hirdettek versenyt, így lehetőség adódott minden évfolyam tanulójának, hogy részt vegyen a versenyen.      

A karantén ideje alatt ez rendkívüli motivációt, de első sorban célt adott a gyerekeknek az otthon végzett munkájukhoz. 30 alsó tagozatos diákunk, 49 felsős és gimnáziumi tanulónk készített nagyszerű, ötletes, kreativitással teli videókat. A balettmesterek több héten át konzultáltak és segítettek a gyerekeknek minél jobb koreográfiát, videofelvételeket készíteni. Összesen 79 növendékünk videója közül válogatott a 7 tagú szakmai iskolai zsűri, melyek közül  végül 20 alsós videót és 10 felsős videót töltött fel a megfelelő digitális felületre, ahol a nevezetes versenybizottság tovább értékelte a produkciókat. Zoom videókonferencia keretében válogattuk a videókat és sokszor megható pillanatokat éltünk át, amikor szembesültünk a gyermekeink gondolataival, „üzeneteivel” , nagyszerű munkájukkal. Gyerekek nagyon élvezték a feladatot és jobbnál-jobb produkciókat hoztak létre.

Az iskolánk táncos palántái nagyszerűen szerepeltek a rendhagyó táncversenyen. Végül az eredmények boldogságot hoztak mindenki számára.
A gyermek kategóriában 2 növendékünk: Hergenrőder Jázmin 1. osztályos és Csontos Fanni 4. osztályos tanulóink a zsűri különleges dicséretében részesültek.
HJ.jpg csf.JPG
A junior és gimnáziumi kategóriákban 7 növendékünk: Kozári Zara 5. osztályos, Kocziha Liza Boróka 6. osztályos, Kovács Gréta 7. osztályos növendékünk III. helyezésen osztoztak, Karácsony Anna Magdolna és Weisz Tícia Szonja I. helyezést nyertek a művészeti szakgimnáziumok számára külön felállított kategóriában. Ledo-Fomin Blanka 7. osztályos és Banka Lili 8. osztályos növendékeink, szintén a zsűri Különleges dicséretét kapták.
 KZ.jpg KLB.jpg KG.jpg KAM.jpg WT.jpg LFB.JPG BL.jpg

A felkészítő balettmesterek és egyben az iskolai kör bizottsága:

Eva Hotová, Gyenge-Horváth Vanessza, Lendvayné Szántai-Kis Hajnalka, Szücs Nicoleta Lucia, Salga-Gerencsér Gabriella, Ströck Barbara és Sebestyén Bálint.

A verseny olyan sikerrel járt, hogy végül I. Országos Online Szólótánc Verseny elnevezést kapta, ami sejtetni engedi, hogy a legnagyobb örömünkre, lesz folytatása.

A másik, nem kevésbé különleges esemény, az iskolánk már hosszú évek óta hagyománnyá vált, Tánc Világnapja Gála.
A Gálát minden évben a táncművészet nagy reformátora és az alakulásának a meghatározója, Jean George Noverre születésnapja alkalmából rendezik meg világszerte mindenhol, így Győrben, az iskolánkban is.
A Gála nagyszerű alkalom arra, hogy az iskolánkban létező két vándordíjat, az általános iskolai részen a Gyimesi Tamás-díjat, illetve a szakgimnáziumi részen a Terpszikhóré-díjat kiosztjuk az aktuális tanév szakmailag legígéretesebb általános iskolai növendéknek, illetve a legsikeresebb szakgimnáziumi növendéknek.
A pandémia ellenére, szerettük volna idén is kiemelni két sikeres diákunkat és a vándordíjakat kiosztani, hogy ne szakadjon meg a folyamat.

Ebben a tanévben a kiválasztottak: a Gyimesi Tamás-vándordíjat Kovács Gréta 7. osztályos növendék, illetve a Terpszikhóré-díjat Paksi Fruzsina 12. osztályos klasszikus balett szakos végzős növendékünk kapták.

PF.jpg
A sikeres tanítvány mögött mindig ott áll a sikereihez segítséget nyújtó balettmester. Kovács Gréta, mesternője Salga-Gerencsér Gabriella. Paksi Fruzsina mesternője Pintér Timea, osztoztak tanítványaik sikerében.

A díjak ünnepéplyes átadására 2020. június 17-én került sor. Kiss János a Győri Balett igazgatója és Derczó Tibor, iskolánk igazgatója adták át a díjakat.
Az online szólótánc versenyen szerzett kupákat és okleveleket is ez alkalommal kaphatták meg a díjazottak.

t01.jpg

Mindig büszkék vagyunk a növendékeinkre, de az idei, különleges tanévben sokszorozódik ez az érzés, mert a növendékeink az extrém helyzetben is vállalták a nem mindennapi kihívásokat. Kitűzték a célt, helyt álltak és sikeresen teljesítették a feladatot.
Csoportkép záró.jpg

Eva Hotová
06. 17.
Tánctagozat vezetője   


 

 

  

Joomla templates by a4joomla