facebook_page_plugin

Öko iskola

A Győri Móricz Zsigmond Általános Iskola „Egészség-jóllét” címmel megrendezett  Környezetvédelmi Konferenciáján vettünk részt április 17-én.

A fenntarthatóság témájára fókuszáló előadások mellett környeztvédelmi csapatversen yés rajzpályázat is volt. Az előadásokon Ember – természet – harmónia témakörben Kövecsesné Dr. Gősi Viktória dékán helyettest hallhattuk, az Erdő – egészség – jóllétről Tima Gábor erdőmérnök, a Kisalföldi Erdőgazdaság ZRt. szakembere beszélt. Az Egészséges étel – helyi gazdáktól!  volt a fókusza az Mozdulj a klímáért! 2018-as kampánynak, melynek eredményeiről Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke számolt be. A Boldog Óvoda mozgalom egyik képviselője Cseh Andrásné óvodapedagógus, a Szentiváni Óvodából az elmúlt hónapokról tartott beszámolót. A Madárbarát iskola, madárbarát kert témáját Bodor Ádám, Magyar Madártani Egyesület Kisalföldi Helyi Csoportjának szakembere ismertette. Varró Xénia az Egészségünk – teák és egyéb gyógyfőzetek című előadásában rengeteg érdekes és hasznos tudásmorzsát kaptunk.

Kattints rá!

http://www.eghajlatvedelmiszovetseg.hu/index.php/mozdulj-a-klimaert
http://boldogiskola.hu/
http://www.mme.hu/madarbarat_iskola
http://www.kaeg.hu/
http://www.teautja.hu/

Íme egy-két érdekes, megfontolandó, elgondolkodtató tény, amiket az előadásokból megtudhattunk:

A lucfenyő ki fog pusztulni hazánk területéről a klímaváltozás következtében egyre több egyed gyengül, szárad el.

A húsfogyasztás több környezetszennyezéssel jár, mint a közlekedés. Hiszen gondoljunk bele: a terméket túlcsomagolják, utaztatják-gyakran kontinenseket át. Hogy lehet, hogy az esőerdő helyén ültetett szójával etetett marha húsa olcsóbb, mint a hentesnél a magyar marha húsa?!

Vannak iskolakertek Magyarországon, ahol magaságyásokkal oldják meg a zöldségtermesztést. Lekvárok, savanyúságok készülnek a diákok keze által- persze szakértői segítséggel.

Egy mikroműanyagokra bomló nylonzacskó életszakaszai: gyártásuk 5 másodperc, használatuk 5 nap, felbomlásuk 500 év…

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján sok érdekesség és figyelemre, óvatosságra hívó információ között érdemes böngészni, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy egészséges, ép termék kerüljön szervezetünkbe. https://portal.nebih.gov.hu/hivatalunk/bemutatkozas/ismerje-meg-hivatalunkat

A teafogyasztás kultúráját is érdemes újratanulni. E nemes ital évezredes hagyományokkal bír, egészségünket védi, rekreációs- és gyógyhatása bizonyított az idők folyamán. Törekedjünk jó minőségű zöld teák inni és gyógynövények áldásos hatásai is segíthetnek-persze csak akkor, ha ismerjük a fogyasztás szabályait!

A víz világnapját ünnepeltük március 22-én. A legkisebbeknek rajzos feladat, nagyobbacskának rejtvények, kvízkérdések segítettek közelebb kerülni a témához. Figyelemfelkeltő, magyarázó, ismeretterjesztő filmvetítések mellett kísérletek megtekintése, illetve egy gyors akció mozgatta meg az iskolát. A legnagyobb közösségi oldal segítségével néhány óra alatt spriccelt szét felhívásunk: öltözzünk kékbe a víz ünnepén! Így is lett, és jó volt látni kicsiket, nagyokat és tanárokat és a portás nénit meg a gazdaságis kolléganőt az iskolatitkárral karöltve kékben üdvözölni a víz világnapját:) Külön köszönet a Kunszigeti Két Tannyelvű Iskolának, ahol a negyedikesek megalkották a "Szennyezett vizekben menyegzőről álmodnak a halak" című remeket, mely a nap egyik fémpontya, illetve fénypontja volt!

Néhány hasznos link a témában, cikkek, filmek:

https://www.ridikul.hu/2017/05/27/tobb-tizezer-forintot-uszik-el-a-lefolyokban-havonta/#

http://enfo.agt.bme.hu/drupal/node/13164

http://365.reblog.hu/cimke/k%C3%B6rnyezetszennyez%C3%A9s

https://www.youtube.com/watch?v=HGr1Ti_HzI4

https://www.youtube.com/watch?v=nwUzq_alNDM

https://www.youtube.com/watch?v=J21dwhdy-Z0

https://www.youtube.com/watch?v=u-waXxg90ZA

oko1oko2

Joomla templates by a4joomla