facebook_page_plugin

Hírek

Délben látogattunk el az osztállyal a rendezvényre és ott egy órát töltöttünk el. Mint mi is, sokan meglátogatták a bemutatót, ahol sok érdekes fizikai kísérletet mutattak be.

Először egy olyan kísérletet néztünk meg, amely során egy üvegpohárba a kísérletet bemutató személy beledobott egy égő gyufát és egy felfújt lufit tett a pohár tetejére. Ezáltal vákuum keletkezett, így amikor a lufit megfogta és felemelte, akkor a pohár a lufival együtt a kezében maradt.

Bemutattak nekünk egy másik kísérletet, ami arról szólt, hogy a lufi ecet és szódabikarbóna vegyítésétől is felfújódik. Egy üvegbe beleöntöttek egy kis ecetet meg egy kis szódabikarbónát és az üveg szájára ráhúzták a lufit. A keletkezett szén-dioxidtól a lufi felfújódott.
 

A következő kísérlet, amit egy csapat bemutatott, szintén a vákuum jelenségéről szólt. Egy tányérra tettek egy vizes szalvétát, meggyújtottak egy kicsi újságpapírt, rátették a vizes szalvétára és egy dunsztos üveget helyeztek rá. Vártunk egy kicsit, hogy a levegő először felmelegedjen, majd lehűljön az üvegben, aztán a kísérletet bemutató személy felemelte a dunsztos üveget és a tányér vele együtt felemelkedett.

Láttunk egy olyan kísérletet is, amiben egy főtt tojást addig melegítettek, míg az bele nem csúszott egy Erlenmeyer-lombikba. Ezt úgy érték el, hogy a lombikba beledobtak egy égő papírt és rátették a tojást az üveg szájára. A tojás a meleg hatására belecsúszott.
Mutatott nekünk ez a csoport egy szegfűt, amit a fizika napja előtt tettek bele egy olyan műanyag pohárba, amiben kék ételszínezék volt. A fizika napjára kékek lettek tőle a virág szirmai. A magyarázat az volt, hogy a virág hajszálcsöves erei felszívták a színezéket.

Láthattuk tőlük, ahogy egy vízzel teli palack szájára hálót feszítettek és egy kártyalapot tettek rá, majd megfordították a palackot. Elvették a kártyalapot és a víz mégsem folyt ki az üvegből. Azt a magyarázatot kaptuk erre az érdekes jelenségre, hogy a levegő alulról nyomja felfelé a vizet. Amennyiben a palackot elfordítják, vagy benyomják, a víz kifolyik, mert nagyobb lesz a víz nyomása, mint a levegőé.

Egy vascsavart és egy réz pénzérmét belenyomtak egy citromba. Különböző töltést kaptak, pozitív és negatív töltést. Hogy kiegyenlítődjenek a töltések, ezek áramlanak egymás között. A citromban lévő lé és a savak nagyon jó áramvezetők. Ez a töltésáramlás. Ezzel a kísérlettel bemutatták azt is, hogy 1500 citrom feltöltött egy mobiltelefont.

Egy rögzített forgószéken a kísérletet bemutató személy ült. Mindkét kezében súlyzó, karjai széttárva. Segítője megpörgette a székkel, majd forgás közben karját behúzta a mellkasához és a forgási sebessége többszörösére nőtt. Azért gyorsult fel, mert a súlyokat közelebb hozta a forgástengelyhez.

Elmagyarázták nekünk az indukált áram létrejöttét is. Két alumínium gyűrűt láttunk, melyek közül az egyik teljesen zárt volt, a másik kissé nyitott. A zárt gyűrűhöz mágnest tartottak. A mágnest elmozdították, s a gyűrű vele együtt elmozdult. Ha nyitott gyűrűhöz tartották a mágnest, annak elmozdulásával a nyitott gyűrű nem mozdult el.  Lenz törvénye kimondja, hogy az indukált feszültség indukált áramot hoz létre zárt körben.

A fizikanapon az egyik csoporttól azt is megtudtuk, hogy a meteoroid, a meteorit és a meteor szó nem ugyanazt jelenti. A meteoroid az a test, amely az űrben mozog. A meteorit a Föld vagy más bolygó légkörébe ütközésekor nem semmisül meg. A meteor az a test, amely a légkörbe jutva fényt bocsát ki a súrlódás hatására, ezt hulló csillagnak is nevezzük. Felsoroltak nekünk pár nevezetes krátert, amelyeket ezek a meteorok hoztak létre a Földön.
A Vredefort kráter, amely Dél-Afrika területére csapódott be. A Sudburi kráter Kanada területén található. Oroszországban is találhatunk: ez a Kara kráter. A Chicxulub kráter azért nevezetes, mert a tudósok szerint ez okozta a dínók kihalását, ez Mexikó területére csapódott be.

Számunkra a Fizika napja egy érdekes és tanulságos nap volt. Reméljük, lesz még lehetőségünk egy hasonló programhoz. Örülünk, hogy láthattuk ezeket az érdekes fizikai jelenségeket.

Vas Kitti Jázmin, Kelemen Kata, Meizer Eszter

Iskolánk 2015-2016 tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatóját a képek alatti hivatkozást használva letölthetik:

Letölthető formában: FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016 tanévre

 

A pályaalkalmasság kompetenciái a képzőművészeti és balett tagozatra:

....

 

Nyitott kapuk napja a leendő 9. évfolyam számára

 

Táncművészeti tagozat: 2014. november 13. 14:00

Képzőművészeti tagozat: 2014. november 20. 14:00

 

Várjuk az érdeklődő kicsiket és nagyokat, diákokat és szüleiket egyaránt!

Ünnepélyes Tanévnyitónk 2014 augusztus 31-én vasárnap 17 órakor kezdődik!

--------------------

Első évfolyamos tanulók szüleinek figyelmébe!

 

Az első osztályos tanulók tankönyveiket az első tanítási napon kapják meg osztályfőnöküktől!


Kovács Mária
osztályfőnök

Joomla templates by a4joomla